Monday, January 29, 2007

MANIFESTO

οι STREETPANTHERS είμαστε μια παρέα Σαλονικιών που αρχίσαμε να “βγαίνουμε στην παρανομία" στα τέλη του 2006, όταν η ζωή των πεζών στην πόλη είχε φτάσει στο απροχώρητο.

Αυτή η "ιστορική" πόλη, η "μητρόπολη", η "απαιτητική" συμπρωτεύουσα, χειροτερεύει από μέρα σε μέρα. Όλοι τη βλέπουν σαν το «μαγαζάκι» τους και κανείς δε σκέφτεται το υπόλοιπο ένα εκατομμύριο ανθρώπους που χρησιμοποιούν τον ίδιο χώρο, τους ίδιους δρόμους, τα ίδια πεζοδρόμια.

Έτσι, αποφασίσαμε "με πόνο καρδιάς" ότι:

- Δεν αρκούσε να τσατιζόμαστε βλέποντας τους παράνομα παρκαρισμένους πάνω σε πεζοδρόμια, διαβάσεις και πεζόδρομους.


- Δεν αρκούσε να φοβόμαστε όταν μας κυνηγούσαν οι μηχανές ακόμα και πάνω στα πεζοδρόμια.

- Δεν αρκούσε να κοιτάζουμε ανήμποροι όταν αυτοκίνητα και μηχανές έκαναν σιγά-σιγά κατάληψη στο μοναδικό χώρο περιπάτου, το πλακόστρωτο της νέας παραλίας.

Δεν αρκούμασταν να περιμένουμε πότε η πολιτεία –το κράτος, ο δήμος, η αστυνομία– θα ξυπνούσαν. Καταλάβαμε πως με τα "θα-θα" θα φτάναμε να γεράσουμε και ακόμα θα περιμέναμε τα πράγματα να διορθωθούν. Έπρεπε να κάνουμε κάτι.

Ο ακτιβισμός έχει το κόστος του. Τίποτα δεν αλλάζει αν δεν συγκρουστούμε με τα κατεστημένα: τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς μας (καβάλα πάν’ στην εκκλησιά, καβάλα περπατάνε), το βόλεμά μας (να κάνω εγώ τη δουλειά μου κι ας πάνε στο διάολο όλοι οι άλλοι), την αδιαφορία μας (εγώ θα σώσω τον κόσμο;)

Γι’ αυτό αναλάβαμε δράση. Τέρμα η ανοχή και τα παρακάλια. Όποιος δεν συμμορφώνεται, να πληρώνει το τίμημα επιτόπου. Μπορεί να ακούγεται σαν “να παίρνουμε το νόμο στα χέρια μας” αλλά επιτέλους κάποιος πρέπει να αντιδράσει σ’ αυτή την αποχαυνωμένη πόλη. Και μην ξεχνάτε: οι παράνομοι έκαναν πρώτοι την αρχή!

29 comments:

Κοινότητα Εκάλης said...

σας ειδα το πρωι στο μεγκα, ειμαι ενας μοναχικος ακτιβιστης, και εγω ειμαι στον αγωνα, συνυθως κανω παρατηρησεις ή στραβωνω τους καθρεπτες. Σας στηριζω 100%. Με τα αυτοκολιτα τι γινεται; Εχετε τιποτα ετοιμοα να σας στειλω στην αθηνα ή να τα κανω μονος μου; Θα κανω και ποστ στους ΠΕΖΗ.

exitmusician said...

Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία! Ευχομαι κάθε επιτυχία. Σας έχω αναφέρει στο blog μου.

mvis said...

Κι αλλα συγχαρητηρια για την πρωτοβουλια σας.

Οπως ξερετε βεβαια το προβλημα με τα πεζοδρομια (και γενικα τον αστικο χωρο) ειναι εξισου εντατικο και στην Αθηνα - και σε ολες τις πολεις αυτη της - "ημιτριτοκοσμικης" χωρας.

Θα σας δωσω link απο το blog που διατηρω:
http://athensfewercarsmorespace.blogspot.com/
(σχετικα με παρομοια θεματα, μπορειτε να το επισκεφθειτε και να αφησετε σχολια σας).

και βεβαια πες τε μας πως που μπορουμε να προμηθευτουμε αυτοκολλητα σας..

Κουραγιο και καλη συνεχεια..

Elena Kats said...

Epitelous...Sigxaritiria gia tin protovoulia sas. Kai edo sto Volo ta pragmata einai xalia. Polles fores exo malosei me paromoious anegkefalous odigous. An den paroume tin katastasi sta xeria mas, se ligo kairo tha parkaroun kai mesa sta spitia mas. Ektos apo aftokolita na kanete kai filadia me fotografies... Pos mporo na vro ta aftokolita sas?

Μαύρος Γάτος said...

Καλησπέρα από τους Κάφελλους!

Χαίρομαι πάρα πολύ που συναντιόμαστε. Ίσως δεν είναι τυχαίο που ζούμε (και υποφέρουμε) την ίδια πόλη. Είδα ένα από τα αυτοκόλλητά σας (όχι στο ΔΙΚΟ ΜΟΥ παρμπρίζ Σ:)))), έλεγε 'εμποδίζω τους πεζούς; Ε και; Χέστηκα!', δικό σας δεν ήταν;

Σάς περνάμε πάραυτα στα link των Κάφελλων. Με χαρά θα περιμένω και τις συμμετοχές σας.

Για περισσότερα, θα επικοινωνήσουμε με email.

ΟΙ ΚΑΦΕΛΛΟΙ (ΚΑ.φροι ΕΛΛ.ηναράδες ΟδηγοΙ)
Σ;))))

fantasma said...

Mpravo paidia, sugxaritiria gia tin protovoulia sas.. Mazi sas eimaste..

H.Constantinos said...

Πολύ τους ζηλεύω τους streetpanthers!

Γιατί προφανώς είναι προνομιούχοι.
Μπορεί να μένουν σε κυριλέ προάστιο με ιδιόκτητο parking και δουλεύουν εκεί δίπλα, είτε δεν δουλεύουν καθόλου.
Μπορεί να μένουν στο κέντρο και να δουλεύουν εκεί, οπότε πάνε παντού με τα πόδια.
Μπορεί να είναι και εισοδηματίες.

Πάντως σίγουρα δεν τρέχουν γιά δουλειές όλη μέρα με το αυτοκίνητο.

Και έρχονται τώρα όλοι αυτοί που τρέχουν όλη μέρα με το αυτοκίνητο να τους χαλάνε τα πεζοδρόμια, την βόλτα τους, αλλά και την αισθητική του περιβάλλοντος οι άθλιοι!

Δεν ξέρω τί γίνεται στην όμορφη πόλη σας, αλλά εδώ στην Αθήνα οι συνάδελφοι και εν δυνάμει streetpanthers κατοικούν Εξάρχεια, Νεάπολη, Λυκαβηττό, Πλάκα, Κεραμεικό, Θησείο, κλπ.

Οι πιό ωραίοι απ'όλους, οι πιό high, αυτοί της Πλάκας τα έχουν καταφέρει μιά χαρά!
Εχουν απαγορεύσει την είσοδο σε όλα τα αυτοκίνητα εκτός από τα δικά τους, κανονικά και με το νόμο. Ούτε ακτιβισμοί και ταλαιπωρία, ούτε τίποτα. Ασχολείται η αστυνομία.

Ετσι είναι άμα έχεις το χρήμα και τα κονέ...

Οι άλλοι οι ταλαίπωροι των Εξαρχείων, οι σκεπτόμενοι, διαννοούμενοι και ευαισθητοποιημένοι σε θέματα περιβάλλοντος πόλης, ζούν ένα δράμα, και ίσως καταλήξουν ακτιβιστές οι άνθρωποι, γιατί τους έχουν βγάλει την Παναγία όλοι οι εργαζόμενοι που έρχονται οι άθλιοι και παρκάρουν όπου βρούν και μάλιστα κάτω από το σπίτι τους!

Αγαπητοί streetpanthers, ωραία προσπάθεια, αλλά δεν πρόκειται να γίνει τίποτα με τα αυτοκόλλητα.
Αν δεν του τρυπήσεις του αλλουνού τα λάστιχα, άν δεν του πετάξεις οξύ στο καπώ, άν δεν του σπάσεις κανένα παρμπρίζ, νομίζετε ότι θα καταλάβει; Την άλλη μέρα πάλι εκεί θα είναι μπροστά στο σπίτι σας και θα εμποδίζει ο άναίσθητος τα εκατομμύρια τυφλών και ανάπηρων που κινούνται με τάξη και αισθητική στα πεζοδρόμια!

Προτείνω γκαζάκια, μικρές μολότοφ σε μπουκάλια Perrier, διαβρωτικό γιά τα καπώ, design ανοξείδωτους λοστούς γιά τα παρμπρίζ, και γιά τα λάστιχα Ελβετικούς σουγιάδες που έχουν τις καλύτερες λεπίδες.

Και άν κάποιος αναίσθητος πλακώσει κανέναν streetpanther στο ξύλο μόνο και μόνο γιά ένα αυτοκόλλητο, μή το βάλετε κάτω! Συνεχίστε τον αγώνα με μολότοφ Perrier!

Εξω τα αυτοκίνητα από τις γειτονιές μας!

Αδέρφια, τα Εξάρχεια, η Πλάκα, το Κολωνάκι και η Ηρώδου Αττικού είναι μαζί σας! Α, και η Ρηγίλλης!

Εμπρός στον αγώνα!

Οξω τα γαιδούρια! Να πάνε στα χωριά τους!

Μαύρος Γάτος said...
This comment has been removed by the author.
Μαύρος Γάτος said...

Μπράβο ρε Κωνσταντίνε, βάλε επιτέλους τα πράγματα στη θέση τους!!!

ΚΑΤΩ αυτοί οι ακαμάτηδες οι Streetpanthers οι προνομιούχοι.
Μπορεί να μένουν σε κυριλέ προάστιο με ιδιόκτητο parking και δουλεύουν εκεί δίπλα, είτε δεν δουλεύουν καθόλου


ΖΗΤΩ

OI ΗΡΩΕΣ που έρχονται από τα ωραία τους προάστεια στα κέντρα των πόλεων με τις αμαξάρες τους, για να δουλέψουν, να κάνουν τα ψώνια τους , να πιούνε τον καφέ τους, να πάνε στην ταβερνούλα τους, να πάνε στα μπουζούκια τους, ή και απλά για να κάνουν την περατζάδα τους και το κομμάτι τους με την αμαξάρα τους βρε αδερφέ!!!!!!
Μη τυχόν και τους εμποδίσει κανείς να παρκάρουν όπου γουστάρουν!!!! Ακου λέει, οι κωλοκάτοικοι των κέντρων, να θέλουν να εμποδίσουν τον καθένα να παρκάρει όπου αυτός γουστάρει!!!! ¨Ακου λέει οι πεζοί να θέλουν να περνάνε απ όποιο πεζοδρόμιο τους καπνίσει!


Πέρα από την "πλάκα", αυτό που είπες για τους ανάπηρους είναι αισχρό, και θά 'πρεπε να ντέπεσαι για αυτό. Γιατί, κύριε χιουμορίστα, αν οι ανάπηροι ΔΕΝ κυκλοφορούν στην πόλη, δεν είναι γιατί ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, αλλά γιατί ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΟΥΝ, ανάμεσα στους κουβάδες του κάθε ΓΑΪΔΟΥΡΙΟΥ που "ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ". Όπως και οι μαμάδες με τα καρότσια, όπως και οι ηλικιωμένοι, ακόμα και κάποιος που κουβαλάει μια βαλίτσα.

H.Constantinos said...

Φίλε Μαύρε Γάτε
Δεν είναι εύκολο μέσα σε 200-300 λέξεις να δώσεις στον άλλον να καταλάβει τί εννοείς, οπότε, λογικές οι παρεξηγήσεις...

Ξέρεις, στην αρχιτεκτονική και στην πολεοδομία, όταν κάνεις κάτι, πρέπει να γίνεται ολοκληρωμένα.
Αν το κάνεις μισό, απλώς έχει πετάξει λεφτά, και δεν έχεις κάνει τίποτα. Τί νόημα έχει να διευκολύνεις την είσοδο του ανάπηρου στο λεωφορείο, άν αυτός δεν μπορεί να φθάσει μέχρι το λεωφορείο; -πχ...
Μαϊμουδίζοντας τις προδιαγραφές των γραφειοκρατών από τις Βρυξέλλες, γεμίσαμε τα πεζοδρόμια ράμπες. Σωστά θεωρητικώς. Οι ράμπες είναι πιασμένες από αυτοκίνητα και μηχανάκια, έχεις δίκιο φίλε Μαύρε Γάτε...
Αντε και τις αδειάσαμε τις ράμπες από τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια.
Πώς θα κατεβεί από το σπίτι του ο ανάπηρος με το καροτσάκι μόνος του, όταν όλες ανεξαιρέτως οι πολυκατοικίες σε όλες ανεξαιρέτως τις πόλεις του κόσμου έχουν σκάλες στην είσοδο;;;;;
Πραγματικά πιστεύεις Μαύρε Γάτε ότι είναι τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στις ράμπες που τους εμποδίζουν να κυκλοφορήσουν;;
Αυτό είναι το πρόβλημα της ζωής τους;
Πραγματικά πιστεύεις ότι άν αδειάσουν τα πεζοδρόμια από μηχανάκια και αυτοκίνητα θα αρχίσουν να κυκλοφορούν οι άνθρωποι;;
Στην αρχιτεκτονική δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος να αντικατασταθεί η "σκάλα"...

Αυτά γιά το αισχρό θέμα που θα έπρεπε να ντρέπομαι κατά τη γνώμη σου...

Γιά τα άλλα, είχα αφήσει ένα σχετικό comment στο salonica.blogspot, και το κάνω απλώς copy-paste, γιατί κάθεται μιά χαρά:

Αγαπητή Nosy:
Οταν κατεβαίνεις κέντρο και παρκάρεις μακρυά, έχεις να περάσεις από το γραφείο Α να αφήσεις κάτι χαρτιά, και μετά από το Β 15 τετράγωνα μακρυά να αφήσεις κάτι τιμολόγια, και μετά να προλάβεις την τράπεζα γιατί λήγει μιά επιταγή και θα σφραγισθεί, και μετά να προλάβεις την πολεοδομία πρίν τις 12.00 να δείς τί κάνει ο φάκελλος, και μετά την εφορία πρίν τη 1.30 που κλείνει το ταμείο γιατί λήγει ο ΦΠΑ, και μετά πίσω στο προάστιο στην οικοδομή γιατί περιμένεις την μπετονιέρα ;;;
Nosy, ξέρεις πώς είναι αυτές οι καταστάσεις ; Τελειώνουν με τα λεωφορεία ;
Ο ηλεκτρολόγος, ο υδραυλικός, ο ξεβουλωτής αποχετεύσεων που έχει 4 ραντεβού μέχρι το απόγευμα, τί θέλεις να κάνει ; Να παρκάρει στα πανεπιστήμια και να το κόψει με τα πόδια με την εργαλειοθήκη των 30 κιλών γιά να φανεί πολιτισμένος όπως εσύ ;
Στον χρυσό οδηγό θα βρείς μερικές χιλιάδες ακόμα τέτοια επαγγέλματα... Που χωρίς αυτοκίνητο, δεν βγάζουν μεροκάματο.

Φίλε Ερωτοστόμαχε:
Οχι, δεν έβγαλα συμπέρασμα καταγωγής βορείων προαστίων κλπ, και το διευκρινίζω κάπως. Μία υπερβολή έμφασης όμως, επιτρέπεται, νομίζω... Δεν πιστεύω πάντως ότι κάποιος που σκέφτεται και λειτουργεί έτσι (ως SP) κάνει κάποια δουλειά από αυτές που λέω παραπάνω στην Nosy...
Με ενοχλεί η λογική "Δεν με νοιάζει τί θα κάνεις, να κόψεις το σβέρκο σου." Οι SP έχουν να προτείνουν κάτι στον ηλεκτρολόγο -πχ- εκτός από το να κόψει το σβέρκο του ;
Λόγω χώρου, συμβαίνει να ξέρω πολλούς τέτοιους "προνομιούχους", σκεπτόμενους, ευαισθητοποιημένους, διανοούμενους, κάθετους κατά του αυτοκινήτου, από τις περιοχές που έλεγα... Μιλάω γιά φίλους μου, που όμως ζούν στον κόσμο τους -έναν πολύ άνετο κόσμο... Εχω βαρεθεί να τους ακούω.
Είμαι και εγώ προνομιούχος: Ζώ και εργάζομαι στο κέντρο, κάνω τις δουλειές μου με τα πόδια, και τις άλλες, αυτές που έχουν τέτοιο τρέξιμο στην κίνηση και το καυσαέριο και την κόλαση του μποτιλιαρίσματος και του χύμα παρκαρίσματος τις κάνουν άλλοι που πληρώνονται γι'αυτό. Ε, όχι να τους κυνηγάμε κιόλας... Από αυτό ζούν...

Σε όλη τη χώρα υπάρχουν μερικές χιλιάδες δεσμευμένες θέσεις παρκαρίσματος. Γιά πρεσβείες, υπηρεσιακά οχήματα, κόμματα, άσχετους οργανισμούς, παράγοντες, κομματικά στελέχη, άλλα στελέχη, τράπεζες, βουλευτές, παρακαθήμενους, δήθεν ανάπηρους, κλπ, κλπ.
Οι SP έχουν τη μαγκιά να τυπώσουν ένα αυτοκόλλητο που να λέει: "Είμαι βύσμα, έχω κονέ, αυτή η κοινόχρηστη θέση μου ανήκει ακόμα κι άν λείπω διακοπές. Ψάχνε μαλάκα να βρείς ελεύθερη.", και να το κολλάνε στις διάφορες Mercedes και τα Cayenne και τα ML ; Αυτό θα είχε νόημα.

Αυτά...

Μαύρος Γάτος said...

Φίλε Κωνσταντίνε, όχι, δεν δικαιολογώ κανέναν και για κανέναν λόγο να μπλοκάρει το πέρασμα και να αναγκάζει τον πεζό να κατέβει από το πεζοδρόμιο, ή να κάνει ακροβατικά από χίλιες μεριές για να περάσει ανάμεσα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Κι εγώ διπλοπαρκάρω καμμιά φορά, κι εγώ μπορεί να καβαλήσω κανένα πεζοδρόμιο, αλλα΄με τρόπο που να μην μπλοκάρω το πέρασμα, και σε έσχατη ανάγκη. Όσον αφορά τους ανάπηρους, αν η πολυκατοικία έχει σκαλιά είναι άλλο κεφάλαιο. Δεν έχει σχέση με το σεβασμό στη δυνατότητά τους να κυκλοφορουν, άλλωστε τις ίδιες δυσκολίες έχουν και οι μαμάδες με παιδιά και με καρότσια, οι ηλικιωμένοι, ακόμα και κάποιος που κουβαλάει μια βαλίτσα.

Όσο για το αν οι ράμπες στα πεζοδρόμια έγιναν κακώς κ μαϊμουδίζοντας οδηγίες των Βρυξελλών...

copy paste said...

Γεια απο το www.katagelies.gr . Ειμαστε δίπλα σας όπως και με όλους όσους θέλουν να καταγγείλουν τα κακώς κείμενα της Ελληνικής καθημερινότητας

copy paste said...

Ενημερωτικά σας έκανα λινκ στο blog

tsopanis said...

Συγχαρητήρια ρε παιδιά και σε σας αλλά και στους "Καφρους" του γάτου.
Ήμουν 9 χρόνια Θεσ/νίκη και λόγω υποχρεώσεων αναβαίνω πολύ συχνά.
Η κατάσταση δε πάει άλλο...
Εννοείται ότι το ελάχιστο από την πλευρά του ιστολογίου μας το κάναμε, με το να ενταχθείτε στην sidebar μας.
Τώρα μένει η αλλαγη νοοτροπίας -πράγμα που είναι και το δύσκολο...

Μένω και προσυπογράφω το σχόλιο του Κωνσταντίνου... "Όξωτ α γαϊδούρια!Να πάνε στα χωριά τους! "

Καλή βδομάδα από έναν "παθών" της Ολυμπιάδος που έναντι όσων νομίζουν πως τα πεζοδρόμια και οι γωνίες είναι ο καναπές για να παρκάρουν τον άθλιο κώλο τους...

Tasis Plisis said...

Μαυρε Γατε δε θα μπορουσα να συμφωνω περισοτερο μαζι σου.

"...αν οι ανάπηροι ΔΕΝ κυκλοφορούν στην πόλη, δεν είναι γιατί ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, αλλά γιατί ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΟΥΝ."

Φιλε Κωνσταντινε τα επιχειρηματα που παραθετεις ειναι τουλαχιστον για γελια (και για κλαμματα). Πηγαινε λοιπον σε καποια αλλη ευρωπαικη πρωτευουσα (ή και μικροτερη πολη) και θα δεις οτι παρα τις σκαλες των πολυκατοικιων τους, οι ανθρωποι αυτοι ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ στην πολη τους. Γιατι???

Δέσποινα said...

Εγώ πάντως συμφωνώ με την πρόταση του h.constantinoy για τα αυτοκόλλητα που θα αφορούν τα βύσματα. Θα είχε ΚΑΙ αυτή νόημα.

Tasis Plisis said...

Πολλα εχουν νοημα να γινουν οταν τα προβαλλεις με ενα τροπο που δεν υποτιμα τον τροπο που επελεξες εσυ για αρχικη δραση.
Εξυπακουεται οτι συμφωνω και για τα "βυσματα" -και για πολλα αλλα που δεν εχουν αναφερθει.

sakis said...

Βρήκα το blog επειδή κάποιος από εσας κόλλησε ένα αυτοκόλλητο στο αυτοκίνητό μου. Ζω στην άνω πόλη όπου όπως είναι γνωστό το πρόβλημα της στάθμευσης είναι μεγάλο. Εχω παρκάρει λοιπόν σε μία αλάνα 700 μέτρα μακριά πό το σπίτι μου για να μην ενοχλώ κανέναν. ΚΑΝΕΝΑΝ. Εκτός από κάποιον από τα μέλη σας. Θέλω να πώ οτι ο υπερβάλον ζήλος ίσως σας πλήτει τελικά και θα πρέπει με περισσότερη σκέψη και ίσως κάποια κριτήρια να επιλέγετε τα μέλη σας. Πως " νομιμοποιείτε" τον οποιοδήποτε να κολλάει αυτοκόλλητα όπου αυτός γουστάρει? Μήπως έτσι έρχεται στον ίδιο παρονομαστή με αυτούς που παρκάρουν παράνομα?
Νομίζω θα ήταν προτιμότερο να κινητοποιήσετε την πολιτεία ή τη δημοτική αρχή επειδή αυτές θα έπρεπε να φροντίζουν αυτό που εσείς υποκειμενικά και αυτοβούλως ο καθένας προσπαθείτε να επιτύχετε. Αυτά είχα να πω, χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης
ΣΑΚΗΣ

Μαύρος Γάτος said...

Παιδιά το ζήτημα που θέτει ο Σάκης είναι όχι μόνο υπαρκτό, αλλά και πολύ σοβαρό. Πολλή προσοχή σε ποιούς δίνετε αυτοκόλλητα και στις οδηγίες για την χρήση τους... Αλλιώς το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό.

Κοινότητα Εκάλης said...

Κυριε Σακη,

ποτε ποτε ερχομαι και εγω στην Α.Πολη οπου ειναι το πατρικο της γυναικας μου. Η περιοχη ειναι πολυ ωραια και θα μπροουσε να εχει και πολυ τουρισμο αν δεν παρκαραν οι ντοπιοι οπου να ειναι. Και ομως...τα περισοτερα σπιτια εχουν γκαραζ οπως και υπαρχουν και ιδιωτικα γκαραζ. Μπορει να εχετε δικιο αλλα η ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΑΣ ΧΑΝΕΙ ΑΞΙΑ απο την αθλεια εικονα που δειχνουν τα αμαξια.

Οσο για τα σχολια του Κ.Κωνσταντινου, ξερετε...π.χ. τραπεζα και ΙΚΑ και ολα αυτα μπορειτε να τα κανετε μεσω ιντερνετ αντι να τρεχεται..απλα τα πραματα.

Ο ΕΛ. Επαγ. μπορει να εχει και μια μηχανή ή και ενα ποδηλατο για να κινηθει τοπικα. Δεν χρειαζεται να παρει το φορτηγο ή το κλειστο για να βαλει μια εργαλειοθηκη.

Οπως ειπα και στο φορουμ, θελει δυναμικες παρεμβασεις.
Φιλικα

Χρ. Μαντάς (τα λεμε και στο φορουμ)

STREETPANTHERS said...

αγαπητέ street,
έχεις απόλυτο δίκιο, αν σου κολλήθηκε άδικα το αυτοκόλλητο και ζητούμε συγγνώμη αν έτσι έγινε. Καλώς ή κακώς, η παρέα μεγάλωσε. Δώσαμε αυτοκόλλητα σε πολύ κόσμο -πρακτικά σε όποιον μας ζήτησε- οπότε είναι αδύνατον να εγγυηθούμε για τη χρήση που θα τους επιφυλάξει ο καθένας.
Βεβαίως, επιμένουμε πάντοτε στις οδηγίες χρήσης, οι οποίες δημοσιεύονται και στο blog. Από κει και πέρα όμως, εναπόκειται στην κρίση του καθενός. Δεν το επικροτούμε με κανέναν τρόπο, αλλά καταλαβαίνουμε πως το αυτοκόλλητο μπορεί να γίνει στην πράξη ό,τι και οποιοδήποτε άλλο μέσο διαμαρτυρίας/αλλά-και-καταστροφής.
Κακεντρεχείς και βάνδαλοι κυκλοφορούν πολλοί, και όχι πάντα με σχετικώς "ανώδυνα" μέσα όπως είναι το αυτοκόλλητο (βλέπε, κλειδιά, κατσαβίδια, πέτρες κλπ).
Προφανώς και δεν μας χαροποιεί η χρήση του αυτοκόλλητου ως μέσου καταστροφής, διότι μας δυσφημεί. Θα προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε.
Και πάλι συγνώμη για λογαριασμό του κακοήθους...

Chorum said...

Παιδιά συγχαρητήρια,
κάποια ερωτήματα όμως:
Θέλετε να έχετε αποτέλεσμα ή απλά για να λέμε ότι κάτι κάνουμε;
Τι σημαίνει,
ενσυνείδητη κίνηση γι'ασυνείδητους πολίτες;
ή πιο ωμά,
πολιτισμένη πράξη γι'αποθρασυμένους ηλίθιους;
Για τα πρώτα μέτρα το κόβω στου κουφού τη πορτα..
Όχι ότι δεν πιστεύω στην προσπάθεια, απλά τ'αποτελέσματα δεν έρχονται χαιδεύοντας ή μένοντας απαραίτητα όλοι ευχαριστημένοι. Κάποιοι αναγκαστικά θα υποχωρήσουν γιατί άτυπα πάντα υφίσταται ένα είδος πολέμου.
Και πάντα κάποιοι υπομένουν και κάποιοι άλλοι αποθρασύνονται.
Δυστυχώς, ο πολιτισμός του αρπακτικού!! Μην πλανώνται ορισμένοι πολιτισμένα και άδικα.

dimitris said...

Φίλε Σάκη,
ελάχιστα γνωρίζω την άνω πόλη, μιας και είμαι από την Αθήνα. Και ειλικρινά λυπάμαι αν πράγματι είχες παρκάρει σε θέση στάθμευσης και σου κόλλησαν αυτοκόλητο.

Απλώς, θα ήθελα να επισημάνω, ότι υπάρχουν οδηγοί που πιστεύουν πραγματικά ότι πρακάρουν χωρίς να ενοχλούν, ενώ ενοχλούν. Π.χ. έχω δει οδηγό να παρακάρει πάνω σε πλατεία, και όταν τον ρώτησα, με κοίταξε με απορία, και μου απάντησε "μα αφού δεν ενοχλώ κανένα". Το ίδιο ισχύει σε περιοχές περιπάτου, πάρκα, πεζόδρομους, πολύ φαρδιά πεζοδρόμια κλπ.

dimitris said...

Να προσθέσω ότι αυτός που κολλάει αυτοκόλλητο σε ΙΧ πάνω σε πεζοδρόμιο, νομιμοποιείται απόλυτα αφού δεν έχει άλλη επιλογή για να εκφράσει την αγανάκτησή του και να τιμωρήσει νόμιμα τον ασυνείδητο οδηγό. Η τροχαία και η δημοτική αστυνομία αδιαφορούν πλήρως για την τήρηση του νόμου, κι έτσι ο μόνος τρόπος άμυνας είναι η αυτοδικία.

Αν το κίνημα των αυτοκόλλητων επεκταθεί, ίσως φιλοτιμηθεί και η αστυνομία να κάνει σωστά τη δουλειά της.

Anonymous said...

Απλά ήθελα να επισημάνω στον φίλο h.constantinos για το παράθεμα από το salonica.blogspot ότι όσοι έχουν δουλειές τύπου: "...να προλάβεις την πολεοδομία πρίν τις 12.00 να δείς τί κάνει ο φάκελλος, και μετά την εφορία πρίν τη 1.30 που κλείνει το ταμείο γιατί λήγει ο ΦΠΑ, και μετά πίσω στο προάστιο στην οικοδομή..." μπορούν να χρησιμοποιήσουν ποδήλατο, τουλάχιστον όση όρα κυκλοφορούν στο κέντρο, όπως κάνει άτομο που ξέρω! Επίσης το πρόβλημα συνήθως δε δημιουργείτε από αυτούς που έχουν δουλειές με deadlines, αλλά από ΒΛΑΚΕΣ αργόσχολους, όπως τα αδέρφια μου, που είναι φοιτητές και χρησιμοποιούν Ι.Χ. για να πάνε από Ευκαρπία-Κέντρο! Δεν έχουν δουλειές που τρέχουν ούτε στενά χρονικά περιθώρια. Έχουν καφεδάκι, αραλίκι, παρακολούθηση αθλητικών σε τηλεόραση και ραδιόφωνο... ας μην ανάγω το πρόβλημα σε οικογενειακό, αλλά φαντάζομαι και φοβάμαι πως δεν είναι οι μόνοι! Αυτούς θέλουμε να συνετίσουμε
Κατερίνα

Neura said...

Εγώ αντί για αυτοκόλλητα προχωρώ σε πιο δραστικές λύσεις, τηλεφωνώ στην τροχαία ή στη δημοτική αστυνομία και τους ενημερώνω για το που βρίσκονται παράνομα παρκαρισμένοι και ενοχλούν τους πάντες εκτός από τον εαυτό τους.
Και όμως πως να πάει μπροστά αυτή η χώρα, αφού οι πιο συχνές αντιδράσεις είναι να σε βρίζουν και απο πάνω.
Εκεί που μας χρωστάγαν μας πήραν και το γάιδαρο. Εμένα προσωπικά μου ήρθε comment στο post μου, που έπαθα σοκ οταν το διάβασα.

Αν δεν αλλάξουμε παιδεία από τα νήπια, δεν υπάρχει σωτηρία.

Δυστροπόπιγκας said...

Κωνσταντίνε, κι εγώ είμαι μηχανικός, κι εγώ τρέχω από Πολεοδομία σε γιαπί και πάλι πίσω στο γραφείο μου, αλλά δεν έχω τη λογική "αφήστε με να σας πηδήξω επειδή είμαι μεροκαματιάρης". Οι πόλεις μας γίνανε κόλαση και σε κάποιο βαθμό ευθυνόμαστε κι εμείς οι μηχανικοί γι' αυτό. Ίσως εξαιτίας τέτοιων λογικών σαν την δική σου...

Κοινότητα Εκάλης said...

όπως εχω πει και σε αλλα φορουμ για πεζους, μηπως ηρθε η ωρα για μια καλη πορεια- βολτα στο κεντρο των πολεων; Ενα σαββατο ή κυριακη να κλεισουμε μερικους δρομους και να κανουμε happenings; Διαβαζω για το ραλλυ ακροπολις, θα μπουν ολα τα ντουμανια τα ραλυ στην αθηνα, θα γινει η ειδικη στην ακροπολη που τα 2 τονων αυτοκινητα θα επιβαρυνουν το πεζοδρομο στην ακροπολη και δεν μπορουμε να βρεθουμε οι πεζοι και ποδηλατες να κανουμε κατι οργανωμενο στο κεντρο;

Unknown said...

Να πω κάτι κι εγώ γι αυτά που έλεγε ο (γιατί δεν ξαφνιάζομαι;) προφανώς μηχανικός h.constantinos.

Ένας λόγος που δεν υπάρχουν ράμπες για να τις χρησιμοποιούν οι συνάνθρωποί μας που τις χρειάζονται είναι γιατί στην χώρα του Καραβλακιστάν που ζούμε, ουκ ολίγες φορές φέρνουν την Αστυνομία και τους Δήμους και τις Υπηρεσίες για να ξηλώσουν τις καθ' όλα νόμιμες ράμπες γιατί κάτι χαλάει τον υπέροχο κόσμο του Γαϊδάρου: του χαλά την θέα, δεν μπορεί να παρκάρει το αμάξι του μπρος στο σπίτι του ή το πιο πιθανό: ΕΝΑΣ ΑΝΑΠΗΡΟΣ ΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟΝ!!!!! και φυσικά, δεν μπορούμε να ανεχτούμε τέτοιους ανθρώπους κοντά μας, θα 'πρεπε κανονικά να τους πετάμε από τους Καιάδες...

ΥΓ. Αν κοντά σε όσους κλαίνε που δεν έχουν δουλειές και πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα αρχίσουν να κλαίνε και οι μηχανικοί, οι γιατροί, οι δικηγόροι και οι οικονομολόγοι, τι άλλο να πω...