Monday, January 29, 2007

Οδηγίες προς αυτοκολλητές και αυτοκολλήτριες

Επειδή ο "υπερβολικός ζήλος" στη χρήση των αυτοκόλλητων μπορεί να έχει αρνητικό αποτέλεσμα, προτείνουμε να ακολουθούνται οι παρακάτω κανόνες:

Κολλάμε μόνο στα αυτοκίνητα που είναι προκλητικά παρκαρισμένα. Σ'αυτά που βρίσκονται πάνω σε ράμπες και πάνω στις διαβάσεις, αφήνοντας λιγότερο από 1,20m (δυόμιση πλάκες πεζοδρομίου) για τη διέλευση των πεζών. Σ'αυτά που βρίσκονται πάνω σε πεζοδρόμιο αφήνοντας και πάλι λιγότερο από 1,20. "Συγχωρούμε" αυτόν που έκανε προσπάθεια να αφήσει χώρο για τους πεζούς.

Κολλάμε μόνο σε πεζοδρόμια τα οποία θα ήταν προσπελάσιμα αν δεν υπήρχαν τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Δεν έχει νόημα να τιμωρήσουμε κάποιον που ανέβηκε στο πεζοδρόμιο, το οποίο μετά από 5 μέτρα είναι έτσι κι αλλιώς κλεισμένο από μια περίφραξη ή ένα οικοδομικό έργο σε εξέλιξη. Γενικά "τιμωρούμε" την αδιαφορία προς τους πεζούς και όχι την ανυπακοή στα σήματα στάθμευσης. Κολλάμε στα παρκαρισμένα σε πεζοδρόμους.
Κολλάμε μόνο στα τζάμια. Δεν κολλάμε σε σημεία όπου η αφαίρεση του αυτοκόλλητου μπορεί να καταστρέψει τη βαφή. Προσέχουμε ώστε να μην προκαλούμε ζημίες. Ο παραβάτης δεν είναι εχθρός, είναι ένας πολίτης που έκανε λάθος. Το κόλλημα πρέπει να γίνεται σε καθαρό και στεγνό τζάμι. Αν υπάρχει σκόνη ή νερό ξεκολλάει αμέσως. Άρα απαραίτητο εργαλείο του αυτοκολλητή είναι το χαρτομάντηλο.

Αποφεύγουμε την επαφή και, εάν αυτό συμβεί, την αντιπαράθεση με τον παραβάτη οδηγό. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι παραβάτες δεν αντιδρούν -καθότι έχουν τη φωλιά τους λερωμένη- ωστόσο δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την περίπτωση του θερμοκέφαλου που θα χειροδικήσει. Αν εμπλακούμε σε αντιπαράθεση εξηγούμε ευγενικά ότι και οι πεζοί έχουν δικαιώματα.

45 comments:

Clandestino said...

.....υπάρχουν κι άλλες, αναστρέψιμες "τιμωρίες" τις οποίες επιβάλλουμε επίσης όταν τύχει να μην έχουμε μαζί μας αυτοκόλλητα: Απορρύθμιση καθρεπτών, σήκωμα υαλοκαθαριστήρων, ξεφούσκωμα ελαστικών, γράψιμο με αποκριάτικο αφρό, χόρτα και σκουπίδια πάνω στο αυτοκίνητο......

Ήθελα και να ήξερα τι θα λέτε όταν τα πιτσιρίκια αρχίζουν να ακολουθούν τις προτροπές αυτές για χαβαλέ. Θα ξεφουσκώσεις τα λάστιχα του άλλου για πιο λόγο? Για να τον συνετίσεις?

Κοινότητα Εκάλης said...

αυτο με τα λαστιχα εγινε στην γαλλια και τα γαλλικα δικαστηρια το εβγαλαν 100% νομιμο. ας μην παρκαραν παρανομα, δεν υπαρχει τιποτα το κακο στις προτροπες. στο λονδινο ριχνουν λασπη στα 4χ4 που μπαινουν στην πολη.

asdsffer said...

ΜΑΖΙ ΣΑΣ!!!!!

Blackbird said...

Το πρόβλημα είναι τι κάνεις αν την ώρα που είσαι πάνω από την βαλβίδα και "συνετίζεις" τον οδηγό, εμφανιστεί ο "γάιδαρος".
Το θέμα δεν είναι να τιμωρίσουμε τους κάφρους που αναπαράγουν την κατάσταση που βλέπουν γύρω τους, αλλά να τους κάνουμε να καταλάβουν το λάθος τους. Με το να τους εξοργίσουμε, δεν πετυχαίνουμε τίποτα. Πιστεύω το αυτοκόλλητο ή μια εικονική κλήση στο τζάμι είναι η σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος...

kosant said...

Θα ηταν χρησιμο να "ανεβει" στο blog ενα pdf αρχείο με το γαϊδαρακο του αυτοκολλητου για εκτυπωση (πχ 2 "αυτοκόλλητα" σε μία Α4), ωστε να μην ειναι απαραιτητο να "παραγγέλνει" κάποιος αυτοκόλλητα, τα οποία έχουν και κόστος εκτύπωσης.
Σκοπός δεν είναι να μείνει κολλημένος στο τζάμι ο γαϊδαρος (αλλωστε όλοι θα τον ξεκολλήσουν αμέσως), αλλά να προβληματιστούν οι αναίσθητοι, τη στιγμή που θα δουν στο τζάμι τους τον γάιδαρο.

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα said...

Πάντως τα αυτοκόλλητα εθεάθησαν και στην Αθήνα. Ό,τι είχαν τελειώσει τα «Μην παρκάρεις στο πεζοδρόμιο γιατι εκνευρίζομαι. Κι όταν εκνευρίζομαι, κολλάω αυτοκόλλητα!»

Unknown said...

Παιδιά, κάτι πρέπει να κάνουμε με μια ιδιαίτερη κατηγορία γαϊδάρων που προσωπικά με εκνευρίζουν εξίσου πολύ:
Οι γάιδαροι που περνάνε με βαθύ κόκκινο για τα αυτοκίνητα, όταν έχει ανάψει πράσινο για τους πεζούς και είναι στις ακραίες λωρίδες. Αν αρχίσεις να περπατάς αμέσως, κανονικά σε έχουν πατήσει.

Μου την δίνει πολύ γιατί το νόημα είναι ότι οι πεζοί κάνουν τουμπεκί και στέκονται προσοχή μπροστά στον εποχούμενο άρχοντα Γάιδαρο.

Τι θα κάνουμε για δαύτους;

Nikos said...

Κύριοι,
είστε εντελώς ανεύθυνοι. Προτρέπετε σε ηλίθιες πράξεις ανθρώπους που ούτε γνωρίζετε, ούτε ξέρετε πόσο επικύνδινοι μπορεί να γίνουν για ιδιωτικές περιουσίες, οπότε αναλαμβάνετε και την πλήρη ευθύνη. Καλά ξεμπερδέματα...

Κοινότητα Εκάλης said...

Η "ηλίθια πράξη" είναι μία πράξη που έχει γίνει σε πολλές χώρες. Το να υποδεικνίεις σε κάποιους την παράβαση - κοινωνικό έγκλημα που κάνουν και να θεωρείτε ηλίθιο μου προκαλεί εντύπωση.

Δηλαδή δεν ειναι ηλιθιο να οδηγας και να δημιουργεις ρύπους, και αν ειναι 'ηλιθια πραξη' το να κολας αυτοκόλιτα τότε ποια ειναι η λύση που έχεις να προτεινεις Νίκο; Οταν βαζουμε μια κριτικη δινουμε και μια εναλλακτικη λυση!

Nikos said...

Ηλίθια πράξη θεωρώ την αυτοδικία. Και όχι τόσο το αυτοκόλλητο όσο τους βανδαλισμούς. Όταν δημιουργείς μια ιστοσελίδα που λέει (σε γενικές γραμμές) "να τιμωρήσουμε", "τα γαϊδούρια", και βάζεις και φωτογραφίες από προκλητικά παρκαρισμένους, τότε ξυπνας το θυμό σε πολύ κόσμο...και ο θυμός είναι ανεξέλεγκτος. Ξυπνάς το χουλιγκάνο και τον τραμπούκο (έχουμε πάρα πολλούς σε αυτή τη χώρα). Και ξέρουν οτι δεν είναι μόνοι τους και οτι κάποιος τους παρακίνησε... Ψυχολογία της μάζας, μεγάλη συζήτηση. Γι'αυτό τους λέω ανεύθυνους, γιατί έτσι είναι.

Κοινότητα Εκάλης said...

το να υποδκνίεις μια κοινωνικά απαράδεκτη συμπεριφορά δεν ειναι ντραμπουκισμός. είναι σαν να λες στους άλλους "να ενας βλακας που παρκαρει οπου γουσταρει;"

Επίσης δεν προτείνεις κάποιες εναλλακτικές λύσεις

Nikos said...

Την κοινωνικά απαράδεκτη συμπεριφορά εσείς την υποδεικνύετε με μια άλλη κοινωνικά απαράδεκτη συμπεριφορά. Αν δε με κατάλαβες ακόμα, μιλάω μόνο για τους βανδαλισμούς και όχι για το αυτοκόλλητο, με το οποίο συμφωνώ, οπότε και δεν έχω άλλη πρόταση. Τα αυτοκόλλητα που βγαίνουν εύκολα αλλά κολλούνται συνεχώς μπορούν να συνειδητοποιήσουν. Εσείς όμως γίνεστε τιμωροί και δημιουργείτε δύο αντίπαλες ομάδες πολιτών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται αγαπητέ free thinker.

Δυστροπόπιγκας said...

Αγαπητέ Νίκο,

Έχεις δίκιο πως η αυτοδικία είναι πράξη απελπισίας και οδηγεί στη ζούγκλα. Γι' αυτό και δεν προτρέπουμε κανέναν να προκαλεί καταστροφές σε οχήματα. Είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πού κολλάμε και παρέχουμε αναλυτικές οδηγίες σε όσους παίρνουν αυτοκόλλητα.

Το αυτοκόλλητο ΔΕΝ λογίζεται ως αυτοδικία, γιατί αφαιρείται -ακόμα κι αν χρειαστεί κάποια προσπάθεια- και δεν προκαλεί μόνιμη βλάβη στο όχημα (πράγμα που θα στοιχειοθετούσε το αδίκημα της φθοράς ξένης περιουσίας.

Είναι απλώς καταδεικτικό της αυθαιρεσίας του άλλου. Είναι υποκατάστατο για να εκτονώνεται η οργή, την οποία σημειωτέον δεν υποθάλπουμε εμείς. Αντίθετα, γινόμαστε καθημερινά αποδέκτες μιας συσσωρευμένης αγανάκτησης που προκαλείται από την αυθαίρετη παραβίαση των χώρων μας. Ο κόσμος είναι ΤΣΑΤΙΣΜΕΝΟΣ και σίγουρα δεν φταίμε εμείς οι πεζοί γι' αυτό.

Πιστεύεις ότι οι φωτογραφίες των παράνομα παρκαρισμένων που έχουμε στο blog είναι που ανάβουν τα αίματα; Δε βλέπεις καθημερινά το χαμό που επικρατεί στους δρόμους; Από κει είναι παρμένες αυτές οι σκηνές, δεν τις βγάλαμε από το νου μας..

Όσο για το ποιός είναι ο χουλιγκάνος, πες μας εσύ: ο πεζός ή ο παραβάτης οδηγός που καβαλάει το πεζοδρόμιο;

Προχτές συνάντησα έναν παλιό φίλο που ήταν εξοργισμένος με την κατάσταση. Όταν του έδειξα το αυτοκόλλητό μας, εκείνος έβγαλε και μου έδειξε ένα κατσαβίδι! Καταλαβαίνεις ότι ο κόσμος τρελαίνεται πια; Οπότε, μάλλον κοινωνικό έργο επιτελούμε, εκτρέποντας τους «κατσαβιδάκηδες» σε διαμαρτυρίες ηπιότερες και με χιούμορ.

Αυτό λέμε: ΠΡΙΝ ΦΤΑΣΕΤΕ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙΤΕ ΜΕ ΚΑΤΣΑΒΙΔΙ, ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΟ! Λειτουργεί και ως ψυχοθεραπεία…

Δυστροπόπιγκας

Κοινότητα Εκάλης said...

μπορούμε να ορίσουμε τι εστί βανδαλισμός;

Επισης η ομάδα των Πανθηρων δεν φαινεται να προωθει καποιου ειδους βανδαλισμο!

Nikos said...

Εντάξει κύριοι, νομίζω οτι η συζήτηση υποβαθμίζεται και δεν θα τη συνεχίσω με τους ορισμούς του χουλιγκαν και του βανδαλισμού. Λέω μόνο ότι είναι καλή η κίνηση αλλά χωρίς πολλή σκέψη πριν εφαρμοστεί. Γενικώς δηλαδή "άρπα - κόλλα" (Ταιριάζει και στην περίσταση!). Έχω τις απόψεις μου, έχετε τις δικές σας. Ελπίζω τουλάχιστον να έπιασε τόπο η κουβέντα που κάναμε. Καλή συνέχεια.

Unknown said...

Ημουν παρκαρισμένος σε πεζοδρόμιο που είχαν χώρο να διαβουν οι πεζοί.

Παρκαρα στις 23.28 το βράδι της παρασκευής. Δεν ημουν μπροστα σε διάβαση, δεν εμπόδιζα διάβαση αναπήρων, ούτε ήμουν σε κάποιο κάδο απορριμάτων.

ΜΟυ πήραν τις πινακίδες. Δεν με προειδοποιείσαι κανένας.. δε μου έβαλε αυτοκολλητάκι.. ουτε καν μου έκοψε μια καλή κλήση. ΜΟΥ ΠΗΡΕ ΤΙΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ μεσανυχτα παρασκευής.

Αυτοί οι ηλιθιοί του δήμου θέλουν να βγάλουν το δώρο του Πασχα και σεις τους βοηθάτε.

Είχα διαβάσει για την κίνηση και πιο παλια και τη στήριζα! Γιατί δεν είμαι γαιδαρος. Απλά πάρκαρα σε πεζοδρόμιο παρασκευή βράδυ χωρίς να ενοχλώ κανένα (αν υπολογίσεις τη κίνηση της πόλης στις 12.00 το βράδι).

Αυτός που κόλλησε το αυτοκόλλητο και φώναξε την αστυνομία τώρα θα αισθάνεται πολύ καλύτερα.

Σε αυτόν έχω να πω αυτό:

Φοιτητής είμαι ζώο. και δεν έχω να πληρώσω την κλήση για να πάρω άμεσα τις πινακίδες. Πηγαίνω καθημερινά στο πανεπιστήμιο μου που είναι στη νάουσα μπας και παρακολουθήσω κανένα μάθημα τώρα που τελείωσαν οι καταλήψεις. Και δεν έχω να πληρώσω.

Καλη-νύχτα για σένα.

Ερωτηση: Εκτός από τα αυτοκολλητάκια φωνάζετε και τους μπάτσους?

Κοινότητα Εκάλης said...

εγω προσωπικα τους καλω (δεν μενω θεσ/νικη), ειδικα οταν παω για να παρω το τρενο και εχω να αντιμετωπισω γαιδουρια σε πεζοδρομο.

Εχει διαφορα ποσο μεσα ή εξω απο το πεζοδρομιο το πάρκαρες; Χωρο για πεζους ειχες (με τι στανταρντ το οριζεις;), για αναπηρους είχες; σκεφτηκες ποτε τη ζημια που σταδιακα προκαλειτε στο πεζοδρομιο; σκεφτηκες τι μπορει να εκλινες το μαγαζι καποιου;


i hope that you are kidding? is it?

Κοινότητα Εκάλης said...

Κάτι τελευταίο, έχεις λεφτά για βενζινα και αμαξι αλλα δεν εχεις για λεοφορείο ή τρένο για νάουσα;

Geo said...

Χωρο για πεζους ειχες? ναι

Για αναπηρους είχες; ναι

σκεφτηκες ποτε τη ζημια που σταδιακα προκαλειτε στο πεζοδρομιο;

εκλινες το μαγαζι καποιου; ΟΧΙ

Είναι αυτό επιχείρημα; και συ προκαλείς φθορά!

Φυσικά και δεν αστιεύομαι. Λες να μπήκα στις 3 το βράδυ να κάνω ένα comment-joke;

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν χρειάζεται να εξανλείτε την αυστηρότητα σας. 12 το βράδυ; Κόλλα ένα αυτοκόλητο, νομίζω ότι θα πετύχαινε το σκοπό του. Θα ένιωθα πραγματικά ασχημα και δεν νομίζω να το ξανάβαζα εκεί.

Επρεπε να πάρει την αστυνομία; Να πληρώσω τα μαλλιά της κεφαλής μου;

Η οποία δημοτική αστυνομία έχει μια σχέση με τους οδηγούς πέρα απ τον ΚΟΚ. Επειδή όλοι αναγνωρίζουν την έλλειψη θέσεων στάθμευσης στην πόλη υπάρχει μια ανοχή σε κάποια σημεία που κανονικά απαγορεύεται.
Οταν αυτη η ανοχή παύει από μέρος της αστυνομίας αυτή δεν βγαίνει βόλτα ένα βράδι να μαζέψει τις πινακίδες απ' όλη τη τσιμισκή (π.χ.). μπορεί απλά να αφήσει μόνο κλίσεις.

Οταν βέβαια παίρνεις τηλ. εσύ να καταγγείλεις προφανώς και είναι αναγκασμένοι να μου πάρουν τις πινακίδες (πως δεν ήρθε και κανας γερανός).

ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΕΝΑ ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΟ.

Κοινότητα Εκάλης said...

δηλαδη να μην κανει η αστυνομια την δουλειά της; εχεις κανει παραβαση, απο που και ως που να χαριζει η αστυνομια σε παραβασεις;

και το οτι ειχε αυτοκολυτο και πηρε τις πινακιδες η αστυνομια τις πινακιδες μπορει να ειναι απλως συμπτωση!

Geo said...

H αστυνομία φίλε χαρίζει παραβάσεις κάθε μέρα, όλη μέρα και είδικά τα βράδια.

Και ξες γιατί; γιατί η αστυνομία είναι όργανο του δήμου και ο δήμος έχει λερωμένη τη φωλιά του, γιατί τόσα χρόνια δεν έχουμε σοβαρό δημοτικό παρκιγκ. Κάθε φορά που φτιάχνουν ένα πάρκο πρέπει να φτιάχνουν και ένα πάρκιγκ ακριβώς από κάτω...

Και όχι δεν ήταν σύμπτωση, η αστυνομία ποτέ μα ποτέ δεν έχει βγει να πάρει πινακίδες στις 11.30 το βράδυ. ΠΟΤΕ!

Κοινότητα Εκάλης said...

μαλλον αποφασισε η αστυνομια να κανει το εργο της σωστα μια φορα, αυτο σε πειραζει; εμενα ως φορολογουμενο καθολου και μπορω να σου πω οτι ειναι ενα καλο source of income που βοηθα την αναπτυξη του δημου. η βλακεια καποιων φορολογηται, τιποτα το μεμπτο.

το να καλεσει την αστυνομια ειναι σημαδι οτι οποιος το εκανε απο κοινωνικη ευθυνη και μακαρι να γινεται και πιο συχνα.

υπαρχουν πολλα ιδιωτικα παρκινγκ και μπορεις να το βαλεις εκει (στη τελικη το καθε τι εχει και το κοστος του)

Anonymous said...

Εγώ θέλω να πω πολλά μπράβο στα παιδιά που σκέφτηκαν αυτήν την ιδέα. Είναι απαίσιο να είσαι ασυνείδητος παρκαδόρος και να μη σέβεσαι τον ίδιο σου τον εαυτό (γιατί και αυτός που παρανομεί μόλις βγει από το αυτοκίνητο ή κατέβει από τη μηχανή γίνεται και αυτός / -η πεζός. Οπότε...!).
Είμαι ΑμΕΑ και μπορείτε να καταλάβετε με τι έρχομαι αντιμέτωπος στα αθηναϊκά πεζοδρόμια και δρόμους. Δεν έχω πάρει ποτέ τηλέφωνο την αστυνομία γιατί με το φόβο δεν κάνεις τον άλλο να συνειδητοποιήσει κάτι που κάνει λάθος. Εξάλλου όλοι είμαστε άνθρωποι και κάνουμε λάθη. Δε μπορούμε να ξέρουμε γιατί κάποιος έβαλε εκεί το όχημα! Αυτό που μπορεί να γίνεται είναι να υπάρχει μια διαβαθμιζόμενη "τιμωρία". Δηλαδή, 1α το αυτοκόλλητο. Μετά αν τύχη και ξαναέρθετε αντιμέτωπος με το όχημα του ίδιου παραβάτη σήκωμα υαλοκαθαριστήρων και αλλαγή στους καθρέπτες. Αν ξανατύχει ξεφούσκωμα λάστιχων και στο τέλος η αστυνομία!
Μπορεί να πω και βλακεία αλλά μπορείτε STREETPANTHERS στην σελίδα να κάνετε ένα τμήμα με τις πινακίδες των απανταχού "γαϊδάρων" με σκοπό να τους γνωρίζουμε και εμείς.
Φυσικά και πήρα και εγώ αυτοκόλλητα και θα τα χρησιμοποιήσω εκεί που πρέπει. Αλλά ήθελα να ξέρω σε θέσεις για παρκάρισμα αναπηρικών αυτοκινήτων που καταλαμβάνονται από μη ΑμΕΑ μπαίνουν αυτοκόλλητα?

loca said...

Οι ανευθυνοι πρέπει να τιμωρούνται.Και επειδή το κράτος κοιμάται για να τους τιμωρήσει, ας τους τιμωρήσουμε εμείς!.

STREETPANTHERS said...

Ζωηρέ, φυσικά και μπορείς να κολλάς σ'αυτούς που παρκάρουν στις θέσεις ΑΜΕΑ! Τώρα θα βγάλουμε γι αυτούς και το "Η ηλιθιότητα ΔΕΝ είναι αναπηρία". Όσο για μαύρη λίστα γαϊδάρων, το σκεφτόμαστε!

zanzara said...

Ηθελα απλά να πω ότι το πεζοδρόμιο είναι για τους πεζούς και μόνον. Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία.
Είμαι χρήστης ΜΜΜ από επιλογή και νιώθω ότι όποιος με καθυστερεί με οποιοδήποτε τρόπο να φτάσω στον προορισμό μου δεν με σέβεται. Και ίσως σπρώχνει σπρώχνει και κάποιους άλλους στο να αρχίσουν να χρησιμοποιούν αλόγιστα αυτοκίνητο. Το παρκάρισμα είναι δικό σου πρόβλημα φίλε οδηγέ και δεν θα το κάνεις και δικό μου. Όσο για την τροχαία έχω πάρει άπειρες φορές. Μάλλον έχουν καταχωρήσει και το κινητό μου πλέον στους χειρότερους πελάτες. Αλλά δεν έχω δει να γράφουν κανέναν.

Έχω και μαρτυρία οδηγού λεωφορείου ο οποιός καλεί την τροχαία και διαπιστώνει ότι ο δήμαρχος τα έχει βρει με τους καταστηματάρχες της Ν. Ιωνίας για να τους σβήνουν τις κλήσεις!!! Ήμαρτον!

Τα αυτοκόλλητα θα ήταν καλό να κολλούνται στον καθρέφτη του οδηγού ώστε να το ΄νιώθει΄ περισσότερο....

Κοινότητα Εκάλης said...

Για ενα ακομα μηνα θα ειμαι μαρουσι, αν θελετε να βρεθουμε 5-6 πανθηρες να οργανωσουμε μια ωραια βολτα (αλλιως να εισαι μονος και αλλιως 5-6 ατομα). Διαθετω αρκετα αυτοκολητα, χρειαζομαι μονο το κοσμο να ερθει να παμε μια ωραια βολτα στα Β.Π..

οποιος ειναι μεσα ας μου απαντησει στο φορουμ, αυριο δευτερα θα βαλω τοπικ για πανθηρες Β.Π.

Giannos said...

στη γερμανια αντιστιχη ομαδα ακτιωιστων αρχρισε να περπαταει παμω στα αμαχια με αρβιλα....
στην περιοχη που μενω το εχω σκευτει απειρες φορες διοτι εξετιας ενος "γαιδαρου" ηλικιομενος με καρδια απευιοσε επιδη το ασθενοφορο δεν βορουσε να βει για να τον παρουνε.... και η τροχια σηνιθος φτανει παντα πολυ ωρα μετα αφου φευγει... ορισμενοι απο αφτους εχουν το θρασος να βουν ακομα και στο parkin τις ιδια τις πολικατικιας...
για αφτα τι προβλεπετε?
η οδος να παω να αγορασω ενα ζευγαρι martins....

Nefeli said...

διάβασα για πρώτη φορά σήμερα το blog σας και πραγματικά νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία. Πάνω στα δραστικά μέτρα που αναφέρατε ήθελα να αναφέρω ένα μέτρο το οποίο είδα και το θεώρησα πολύ επιτχημένο. Ένας "γάιδαρος" λοιπόν είχε παρκάρει το αυτοκίνητο του μπροστά από ένα κάδο σκουπιδιών και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να του αφήσουν τουλάχιστον 2 σακούλες σκουπιδιών πάνω στο αυτοκίνητο τους. Το θεώρησα πολύ έξυπνο αφού ο κύριος/α δεν ασχολήθηκε καθόλου με τον γεγονός ότι έκλεινε την πρόσβαση στον κάδο.
Καλή συνέχεια σε όλους, και ελπίζω να γίνει κάτι.
Πάνω σε αυτό που αναφέρθηκε για το παρκαρισμα σε θέση για ΑΜΕΑ νομίζω ότι αν καλέσεις τη αστυνομια παίρνουν τισ πινακίδες του ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ και χωρίς καμία συζήτηση!

Κοινότητα Εκάλης said...

Νεφέλη για ΑΜΕΑ τι ισχύει:

150€+75€ για να παρεις τις πινακιδες σε 10 μέρες αλλά και 9 πόντους απο το συστημα, δηλαδη αν το κανει δυο φορες σε ενα χρονο χανει το διπλωμα ή αν κανει 25 ποντους σε διάστημα 3 ετών (δύο ετών για επαγγελματίες). Για να ξαναπάρει το δίπλωμα θα πρέπει να δώσει πάλι εξετάσεις.

Οσο αφορά "αντικανονικη συμπεριφορα οδηγών προς πεζούς"ήτοι να μην σταματήσει σε διάβαση, να παρκάρει σε διαβαση ή σε πεζοδρομιο (και σύμφωνα με την κρίση του αστυνομικού οργάνου) είναι 7 πόντοι και 200€+100€ για να πάρει το δίπλωμα εντός 10 ημερών.

Το weekend έγινε σεμιναριο για το νεο ΚΟΚ σε διοικητές τροχαίας, προτείνω να μην βλέπετε την αστυνομια ως 'μπαμπούλα' και οποτε μπορείτε να περασετε απο την τροχαία ή να μπειτε στο ίντερνετ να διαβασετε το νεο ΚΟΚ και να ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ. Η αστυνομια δεν ειναι κανα τερας, πρεπει ως πολιτες και μελη της κοινωνιας να συνεργαζόμαστε με την αστυνομια καταγγελοντας παραβασεις.

Περισότερα στο
http://www.yme.gr/imagebank/categories/KOK_pdf.pdf

Επίσης καλο ειναι να γνωρίζεται τι εστι ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ και τι ΔΡΟΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ μιας και πολλοι δεν γνωριζουν τι εστι και οτι π.χ. σε δρόμο ελεγχόμενης κυκλοφορίας το αυτοκίνητο πρεπει να κανει ακρη να περασει ο πεζος-ποδηλατης ή ότι άλλο. Η ενημέρωση και η εκπαίδευση ειναι το όπλο μας στην μάχη εναντια στα γιαδουρια.

George said...

Den kserw an tha diavastei auto to comment alla tha ithela na pw duo pragmatakia se esas pou nomizete oti exete thn eksousia ths autodikias na kanete tetoia pragmata.Kat'arxas sumfwnw me tis ideessas alla oxi plhrws me ton tropo efarmoghs tous.Eimai antithetos me to ksefouskoma elastikwn dioti apodedeigmena mporei n apovei moiraio gia thn zwh tou odhgou alla kai twn allwn.Kai den nomizw na exete mazi sas manometro gai na kserete poses libres vgalate.Ta elastika vriskontai ypo piesh kai ksefouskonoun polu grhgora.Oso gia to olo project ofeilw na sas pw oti eimai foithths , exw ena amaksaki 18 xronwn kakomoiro , menw se ena xwrio sta periks ths Thessalonikis kai polles fores pou katevainw gia douleies sto kentro mporei kai na parkarw anorthodoksa.Afhnw panta thlefwno kai mia fora pou xreiasthke enas anaphros na perasei me phre kai katevhka kai ton voithisa kai katalave o anthrwpos oti den eixa allh epoilogh.Na pate na ta kanete auta se autous me ta Touareg kai tis BMW pou parkaroun mprosta sta magazia kai empodizoun tous pantes kai pezous kai odhgous.Alla den sas vastaei....mono krufa na mhn sas doune.Kai den einai lush auth h ekdikhsh.Ton dhmo kai thn troxaia eprepe na kraksete gia na kanei pezogefures h upogeies diavaseis ,, alla rwtaw tha phgainate apo ekei.Emeis oi odhgoi ti prepei na kanoume otan oi pezoi paranoma pernane tous dromous apo opou tous kapnisei , akoma kai se dromous taxeias kukloforias, na tous patame h na tous kollame ena autokollhto sto metwpo.Den ta exete sskeftei swsta nomizw.Kai apo pou ki ws pou pairnete thlefwnop na erthei h troxaia.Elegxete thn shmansh mhpws epitrepetai?Gnwrizete ton kok?H mono ta prostima.Kalh h prospatheia alla thelei perissotero psaksimo.Egw eimai mazi sas alla prepei na skefteite ligo kalutera auto pou kanete....Sorry gia ta greeklish

NGW said...
This comment has been removed by the author.
NGW said...

George νομίζω ότι είσαι απ’ αυτούς που κάνουν την βλακεία να παρκάρουν όπου τους φωτίσει ο θεούλης και μετά το παίζουν και καλοί άνθρωποί.
Εγώ έχω πρόβλημα όρασης και καθημερινά συναντάω τύπους σαν κι εσένα. Παρκάρουν κλείνοντας το πεζοδρόμιο κι όταν πας να περάσεις και δεν έχεις από πού, έρχονται και σου λένε γεμάτοι «καλοσύνη» «από εδώ». Όταν τους ρωτάω γιατί παρκάρανε εκεί, μου λένε «ξέρεις περιμένω την γυναίκα μου, δεν βρίσκω πάρκινγκ, κλπ». Εγώ τι φταίω; Αν λοιπόν έχεις δουλειά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και θες να πας με το αμάξι σου, βάλτο σε πάρκινγκ ή άστο και 3 τετράγωνα μακριά. Υπάρχει και η άλλη περίπτωση, που σιγά μην την εφαρμόσεις κι εσύ και οι όμοιοί σου, να πάτε με το λεωφορείο. Δεν θα πάθεις τίποτα αν περπατήσεις λίγο. Αλλά συνήθως, τύποι σαν κι εσένα, θέλουν το αυτοκίνητο τους κάτω από την μύτη τους. Αν ήταν δυνατόν να το παίρνατε και πάνω στο γραφείο σας, θα σας ήταν το καλύτερο. Βέβαια θα ήταν το καλύτερο και για μας, γιατί δεν θα είχαμε να κάνουμε με εσάς τα δίποδα.
Μπορεί να σου φαίνομαι αγανακτισμένος, κι έτσι είναι. Παίζω καθημερινά την ζωή μου κορόνα-γράμματα χάριν κάποιων σαν κι εσένα. Δεν έχω από πού να περάσω και κατευένω στον δρόμο ρισκάροντας για την πάρτη σας την σωματική μου ακερεότητα.
Αν μετά από αυτά συνεχίζεις και νιώθεις αδικημένος, τότε είσαι άξιος της μοίρας σου. Αλλά για πες μου, εγώ πως πρέπει να νιώθω για τις πράξεις σας;

NGW said...

...Kai apo pou
ki ws pou pairnete thlefwnop na erthei h troxaia.Elegxete thn shmansh mhpws epitrepetai?Gnwrizete ton kok?H mono ta prostima...

George, γιατί κόπτεσαι τόσο πολύ για την τροχαία; Είσαι τροχονόμος που σε ξεβολεύουμε όταν τηλεφωνούμε; Είναι δικαίωμα μου να καλέσω την τροχαία που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι αρμόδια, να ‘χαμε να λέγαμε, να με προστατέψει. Επειδή αναφέρεις σημάνσεις κλπ, εσύ αν είσαι παρκαρισμένος νόμιμα, τι σε φοβίζει;

Κοινότητα Εκάλης said...

O KOK δεν ειναι και κανα manual εφαρμοσμενης πυρηνικης φυσικης ουτε ειναι οικονομετρία, ειναι crystal clear στο ΚΟΚ τι ειναι σωστο και τι οχι οπως και με βαση την λογικη το πεζοδρομιο ειναι για πεζους και ο δρομους για οχηματα.

Βέβαια παίζες με τις στατιστικές γιατί μπορεί να υπάρχει και η περίπτωση (κατι σαν null hypothesis για οποιον ξερει τα βασικα απο στατιστικη) ο άνθρωπος να μην εχει κινητό ή να μπορεί να χρησιμοποιήσει κινητό, οπότε η υπόθεση σου βγαίνει άκυρη και δεν έχω διαβάσει πουθενά στο ΚΟΚ για χαρτάκια με τηλεφωνα, γνωρίζω μόνο την κλήση στο αμάξι και με το νεο ΚΟΚ 9 πόντους απο το ποιντ συστεμ + το χρηματικό.

Επίσης, μιας και δεν ξερεις απο ΟΤΑ, οι πεζογεφυρες και υπογειες διαβασεις ειναι 1) πολυέξοδες, άρα καλούμαστε οι αστοί να πληρώσουμε τις βλακίες των ελληναράδων) και 2) ειναι θέμα ΥΠΕΧΩΔΕ και φυσικά όχι δήμου ή τροχαίας.

Εσείς σαν οδηγοί πρέπει να σεβαστήτε τον ΚΟΚ και τους συναθρώπους σας και με λίγη λογική να αλλάξετε συνηθεια παιρνοντας ΜΜΜ και ποδηλατο ή με τα πόδια.

Anonymous said...

Παιδιά συγχαρητήρια για την ιδέα σας. Έχω και εγώ να σας πω κάποια πράγματα. Καταρχάς συμφωνώ μαζί σας αλλά όχι και με όλες τις μεθόδους τιμωρίας του παραβάτη. Θα σταθώ και εγώ στο θέμα των ελαστικών όπως αρκετοί φίλοι παραπάνω. Μπορεί όντως κάποιος να πάρκαρε σε διάβαση για ΑΜΕΑ ή να έκλεισε το πεζοδρόμιο και να μην μπορεί να περάσει κανένας. Δεν ξέρουμε όμως τον λόγο. Υπάρχει περίπτωση να είναι θέμα υγείας, μπορεί να πρέπει να πάει κάποιον εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Δεν έχει λοιπόν κανένας το δικαίωμα να βγάλει το όχημα εκτός λειτουργίας γιατί κάθε λεπτό μπορεί να είναι κρίσιμο. Στόχος δεν είναι να κάνουμε ζημιά στον άλλον αλλά να τον συνετίσουμε. Αν φτάσουμε σε σημείο να του κάνουμε ζημιά δεν διαφέρουμε σε τίποτα από αυτόν, γινόμαστε και εμείς γάιδαροι.
Όσο για το θέμα της τροχαίας φίλε George έχω να πω ότι είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη να καλέσει την τροχαία. Τι θα πει «Kai apo pou ki ws pou pairnete thlefwnop na erthei h troxaia». Το αν είναι παράνομος και αν υπάρχει σήμανση θα το κρίνει η τροχαία όταν έρθεί. Εκείνο που δεν κατάλαβες είναι ότι δεν κόβουνε κλήσεις οι «πάνθηρες» αλλά η τροχαία. Και στο κάτω κάτω αν δεν είσαι παράνομα σταθμευμένος και να έρθει η τροχαία δεν θα πάθεις τίποτα.
Τώρα ένα άλλο θέμα σχετικά για τα πεζοδρόμια. Οι οδηγοί είναι το ένα κακό, υπάρχουν όμως και οι καταστηματάρχες (έμποροι, ιδιοκτήτες bar, περιπτεράδες κλπ) που θεωρούν ότι το πεζοδρόμιο όπως επίσης και το κομμάτι του δρόμου έξω από το μαγαζί τους ανήκει. Για αυτούς τι πρέπει να κάνουμε; Κάτι θα πρέπει να γίνει και με τους κάφρους ιδιοκτήτες των «IN» καφετεριών των πόλεων που κλείνουν όλο το πεζοδρόμιο με τα τραπέζια. Αυτοί σε συνδυασμό με τους γάιδαρους που περικυκλώνουν σαν τους ινδιάνους το μαγαζί με τα πολυτελή αυτοκίνητα τους είναι ότι χειρότερο για τους πεζούς, ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους, γονείς με παιδιά και καροτσάκια κλπ. Για αυτούς λοιπόν προτείνω ένα αυτοκόλλητο να το κολλάμε πάνω στα τραπέζια «Ο κάφρος που κλείνει το πεζοδρόμιο με τα τραπέζια φτύνει και στον καφέ σας».
Έχω πολλά ακόμα να πω αλλά δεν έχω χρόνο τώρα. Καλή αυτοκόλληση.

nvs said...

Όπως έχει ήδη ειπωθεί και από άλλους, κατά τη γνώμη μου το "ξεφούσκωμα ελαστικών" πρέπει να αφαιρεθεί από τις οδηγίες δράσης.

Στην πράξη, μπορεί ποτέ να μην συμβεί κάποιο γεγονός που το ξεφούσκωμα ελαστικών να αποβεί μοιραίο. Αλλά στον ΚΟΚ αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη σοβαρότητα όλα τα θέματα ασφαλείας - και η κατάσταση ελαστικών είναι ένα από αυτά. Προσέξτε ότι τα θέματα αυτά δεν αφορούν μόνο τον συγκεκριμένο οδηγό αλλά όλο τον κόσμο που κινείται στους δρόμους - είτε οδηγό είτε πεζό. Διότι το να μην μπορέσει ένας οδηγός να φρενάρει εγκαίρως, είναι κάτι που επηρεάζει και άλλα αμάξια ή στη χειρότερη περίπτωση και πεζούς.

Είναι ατομική ευθύνη του κάθε οδηγού να έχει σε καλή κατάσταση το αμάξι του ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στις συνθήκες των δρόμων, πόσο μάλλον των Ελληνικών δρόμων που από ότι θα ξέρετε δεν είναι και οι καλύτεροι. Επομένως, ποιό είναι το νόημα για να τον τιμωρήσουμε να κάνουμε μία πράξη που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της αξιοπιστίας ενός οχήματος;

Το ξεφούσκωμα ελαστικών μπορεί να γίνει: είτε με μερική αφαίρεση αέρα , είτε ας πούμε με «ολική» - μειώνοντας τόσο την πίεση που το λάστιχο να αχρηστεύεται τελείως. Η πρώτη είναι άκρως αντιδεοντολογική και παράλογη για τον εξής λόγο: Ένας ασυνείδητος οδηγός παρκάρει ας πούμε στο πεζοδρόμιο. Εμείς του αφαιρούμε αέρα. Με τι σκοπό; Ότι αυτός ο ασυνείδητος οδηγός θα τρέξει κατευθείαν να αναπληρώσει αέρα μόλις ξεπαρκάρει; Αν δεν το κάνει, τότε το μόνο που έχουμε καταφέρει είναι να έχουμε άλλον ένα ασυνείδητο οδηγό που οδηγεί αμάξι αλλά με μικρότερη ικανότητα φρεναρίσματος από πριν. Εμείς γνωρίζουμε ότι αυτός είναι «ασυνείδητος» οδηγός εξ αρχής, αφού είδαμε πώς παρκάρει. Και εν γνώση μας, τον αφήνουμε στο δρόμο με λιγότερο αξιόπιστο αμάξι;

Αν τώρα αφαιρούμε τελείως τον αέρα, τότε έχουμε ως αποτέλεσμα την πλήρη ακινητοποίηση του αμαξιού, το οποίο κατ εμέ είναι επίσης αντιδεοντολογικό διότι υπάρχει πάντα η μικρή, έστω μηδαμινή περίπτωση, το αμάξι να χρειαστεί να μετακινηθεί γρήγορα από το σημείο που βρίσκεται. Κατά τον ΚΟΚ, ακόμα και εγκατελειμένα αμάξια πρέπει να έχουν αέρα στα λάστιχα για να μπορούν να μετακινηθούν από τρίτους (πεζούς με σπρώξιμο κλπ) σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης. Ο ΚΟΚ αποτρέπει τον ιδιοκτήτη να αφαιρέσει πλήρως τον αέρα από το δικό του αμάξι. Πόσο δεοντολογικό είναι τότε κάποιος άλλος να το κάνει αυτό; Επομένως, κατά τη γνώμη μου, για κανένα λόγο δεν πρέπει να γίνεται πλήρης ακινητοποίηση ενός αμαξιού στο δρόμο.

Πιστεύω επομένως ακράδαντα ότι κανένα site που εχει ως πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, δεν πρέπει να προτρέπει το ξεφούσκωμα ελαστικών από οχήματα που δεν ξέρουμε σε ποιον ανήκουν και τι ποιότητας οδηγός τα οδηγεί.

xasodikis said...

Προσυπογράφω και εγώ τα σχόλια των nvs και ievris. Κατά τα άλλα, μη δέχεστε καμία δικαιολογία: ναι, είναι εφικτές επιλογές και το περπάτημα, και το ποδήλατο, και τα ΜΜΜ. Όλα τα υπόλοιπα που λένε οι "θιγόμενοι" γαϊδουροπαρκάροντες είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Και δεν αντιλαμβάνομαι με ποια λογική όλοι αυτοί θεωρούν ότι "έχουν το δίκιο τους", αλλά οι πεζοί όχι...

dagd said...

Συμφωνω με τη δραση των πανθηρων.,θελω ομως να προμηθευτω αυτοκολητα απο την Καλαμαρια και δεν ειδα ακριβως απο που

Κοινότητα Εκάλης said...

@ dagd


stile mail sto streetpanthers at gmail.com h mpes sto www.streetpanthers.gr

panos said...

Kalhspera!
Shmera phga na parw to aytokinhto meta th douleia kai vrika to aytokollhtaki sas sto tzami tou odhgou. Eixa akousei gia esas kai prepei kat'arxhn na xekatharisw oti symfwnw apolyta, oxi fysika me ayta pou legontai gia elastika kai zhmies alla apokleistika kai mono gia ta aytokollhta. Apla ithela na thesw ena erwthma. Douleyw se perioxh pou exei poly sovaro provlhma parking kai den voleyei katholou h sygkoinwnia apo to spiti mou. To sygkekrimeno shmeio einai pezodromos pou oute kan h dhmotikh astynomia den grafei (sto sygkekrimeno shmeio giati sthn gyrw perioxh grafoun synexeia) giati poly apla den yparxei allo shmeio na parkarei o kosmos. Ston sygkekrimeno pezodromo yparxei h eidikh anaglyfh lwrida gia tyflous. Oses fores parkarw ekei frontizw na mhn pataw sthn lwrida kai na mhn enoxlw giati pragmatika den mou aresei na enoxlw genikotera poso mallon atoma pou exoun mia fysikh idiaterothta. Shmera loipon parkara sto idio shmeio xwris na pataw thn eidikh lwrida kai an ypothesoume oti kapoios tyflos pernouse, sthn xeiroterh twn periptwsewn na evriske ligo to xeri tou ston kathreyth. Na tonisw epishs oti praktika h sygkekrimenh lwrida den mporei na xrhsimopoihthei giati exei synexws empodia, apo dentra tou dhmou mexri kommena kladia, epishs apo ton dhmo. To erwthma loipon einai to kata poso tha mporei na ginei logikh xrhsh aytwn twn aytokollhtwn kai oxi na ta kollame apla opou vroume xwris kanena kritirio. Omologw oti enoxlithika giati poly apla panta prosexw kai ekneyrizomai me aytous pou den sevontai tous allous genikotera. To peristatiko den tha me kanei na prosexw perissotero alla fysika oute ligotero. Mhpws h alogisth xrhsh exei ws apotelesma oxi mono na mhn eyaisthitopoihsei kapoious alla na dhmiourgisei akoma megalytera gaidouria logo ekneyrismou? Mhpws h alogisth xrhsh exei ws apotelesma na mhn dinoume kan shmasia an mas exoun kollhsei ena paromoio aytokollhto giati poly apla exoume dei oti telika to kollane se olous asxeta me to an enoxloun h oxi?

NGW said...

Αγαπητέ Πάνο, επέτρεψε μου να σου εξηγήσω κάποια πράγματα.
Οι άνθρωποί με κάποια φυσική ιδιαιτερότητα όπως λες, αντιμετωπίζουν τέτοιες δυσκολίες στην καθημερινή τους μετακίνηση μέσα στην πόλη που δεν μπορείς να καταλάβεις, γιατί δεν σου χρειάστηκε και εύχομαι να μην σου χρειαστεί ποτέ.
Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Panos
«Shmera phga na parw to aytokinhto meta th douleia kai vrika to aytokollhtaki sas sto tzami tou odhgou. To sygkekrimeno shmeio einai pezodromos
pou oute kan h dhmotikh astynomia den grafei (sto sygkekrimeno shmeio giati sthn gyrw perioxh grafoun synexeia) giati poly apla den yparxei allo shmeio
na parkarei o kosmos.
Ston sygkekrimeno pezodromo yparxei h eidikh anaglyfh lwrida gia tyflous. Oses fores parkarw ekei frontizw na mhn pataw sthn lwrida
kai na mhn enoxlw giati pragmatika den mou aresei na enoxlw genikotera poso mallon atoma pou exoun mia fysikh idiaterothta. Shmera loipon parkara sto idio
shmeio xwris na pataw thn eidikh lwrida kai an ypothesoume oti kapoios tyflos pernouse, sthn xeiroterh twn periptwsewn na evriske ligo to xeri tou ston
kathreyth. Na tonisw epishs oti praktika h sygkekrimenh lwrida den mporei na xrhsimopoihthei giati exei synexws empodia, apo dentra tou dhmou mexri kommena
kladia, epishs apo ton dhmo.”
Συμφωνώ μαζί σου στο ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις, η ειδική λωρίδα για τους τυφλούς όντως διακόπτεται συνεχώς από: δέντρα, ζαρντινιέρες, τραπεζοκαθίσματα, περίπτερα και καρτοτηλέφωνα. Αυτά είναι κάποια σταθερά εμπόδια, που όταν ένας τυφλός χρησιμοποιεί αυτήν την διαδρομή, τα μαθαίνει, τα ξέρει και προφυλάσεται. Υπάρχουν όμως και τα μετακινούμενα εμπόδια που αυτά είναι πραγματικά επικίνδυνα, γιατί ο τυφλός δεν ξέρει πού είναι, πότε και τι είναι αυτά που θα βρει μπροστά του. Τα εμπόδια αυτά είναι: μοτοσικλέτες ασυνείδητων μοτοσικλετιστών οι οποίοι θεωρούν είτε από άγνοια είτε από έλλειψη σεβασμού, ότι η ειδική αυτή λωρίδα είναι δρόμος πάνω στο πεζοδρόμιο ή πάρκινκ για τις μηχανές τους, και το ίδιο πιστεύουν για όλο το πεζοδρόμιο. Κατά την προσωπική μου άποψη, το κάνουν από έλλειψη σεβασμού, γιατί ξέρουν καλά ότι ενοχλούν, απλά έχει γίνει δυστυχώς κεκτημένο το παρκάρισμά μοτοσικλετών στα πεζοδρόμια. Επίσης, τέτοια εμπόδια είναι και τα αυτοκίνητα. Απλά σκέψου το εξής. Ένας τυφλός κινείται πάνω στην ειδική λωρίδα και βρίσκει με το λευκό μπαστούνι του μια ζαρντινιέρα. Παρεκκλίνει από την λωρίδα για να παρακάμψει την ζαρντινιέρα και χτυπά στο αυτοκίνητο του ασυνείδητου που θεωρεί ότι δεν ενοχλεί αφού δεν πάρκαρε πάνω στην ειδική λωρίδα αλλά δίπλα σε αυτήν. Και υπάρχουν μέρη σ’ ένα αυτοκίνητο που μπορούν να κάνου ζημιά (καθρέφτης στα πλευρά ή κοτσαδόρος στην κνήμη).Κι αν δεν χτυπήσει, γιατί θα πρέπει να ταλαιπωρείται γυρίζοντας γύρω γύρω απ’ το αυτοκίνητο του ασυνείδητου για να ξανά βρει και πάλι τον δρόμο του;

Panos
To erwthma loipon einai to kata poso tha mporei na ginei logikh xrhsh aytwn twn aytokollhtwn kai oxi na ta kollame apla opou
vroume xwris kanena kritirio. Omologw oti enoxlithika giati poly apla panta prosexw kai ekneyrizomai me aytous pou den sevontai tous allous genikotera.
To peristatiko den tha me kanei na prosexw perissotero alla fysika oute ligotero. Mhpws h alogisth xrhsh exei ws apotelesma oxi mono na mhn eyaisthitopoihsei
kapoious alla na dhmiourgisei akoma megalytera gaidouria logo ekneyrismou? Mhpws h alogisth xrhsh exei ws apotelesma na mhn dinoume kan shmasia an mas
exoun kollhsei ena paromoio aytokollhto giati poly apla exoume dei oti telika to kollane se olous asxeta me to an enoxloun h oxi?
Θα ήθελα να σου πω ότι επειδή φαίνεσαι άνθρωπος που σκέφτεται (και αυτό είναι μεγάλο προνόμιο για την εποχή μας), ότι αν καταλάβεις αυτά που σου έγραψα παραπάνω, θα δεις ότι δεν έγινε αλόγιστη χρήση του αυτοκόλλητου στην περίπτωση σου. Όσο γι’ αυτούς που δεν θα δώσουν καμία σημασία, να είσαι σχεδόν σίγουρος ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα φταίει η αλόγιστη χρήση, αλλά η παντελής έλλειψη σεβασμού και σκέψης από μεριάς τους.

Ελπίζω να σε βοήθησα να γίνεις λίγο καλύτερος και με την σειρά σου να βοηθήσεις να γίνουν καλύτεροι και άλλοι.

panos said...

Kalhspera kai pali!!
Katalavainw para poly kala ti ennoeis kai den tha diafwnisw mazi sou sto megalytero meros oswn les. Gnwrizw sxetika kala ta provlhmata pou antimetwpizoun atoma me kapoia idiaiterothta (oxi apo proswpikh empeiria kai elpizw fysika se olous mas na mhn xreiastei) alla logw tou xwrou ergasias kontinou mou anthrwpou. Exw gnwrisei apo konta atoma me kinhtika kai alla provlhmata pou xrhsimopoioun karotsakia kai gia ayto akrivws tonisa oti prosexw panta pou parkarw. Xrhsimopoiw kai mhxanh kai prosexw panta pou thn parkarw wste na mhn enoxlw. Den nomizw oti xreiazetai na anaferw alla paradeigmata opws proteraiothta se pezous kai ta sxetika giati den prospathw na peisw oti prosexw. O monadikos logos pou egrapsa einai mono kai mono epeidh exw kapoia amfivolia gia to kata poso to aytokollhto ayto tha kanei "douleia" me swsth xrhsh h apla tha ginei kati san to shmataki twn telwn kykloforias se kathe aytokinhto logo ths alogisths xrhshs pou proanefera. Kai pali ypenthimizw oti eimai yper ths kinhshs ayths kai pragmatika elpizw na kanoun pio prosektiko estw kai enan. Oso gia to an me voithises na ginw kalyteros, sygnwmh alla egrapsa sto prohgoumeno post oti to sygkekrimeno shmataki den tha me kanei na prosexw perissotero alla oute kai ligotero. Poly apla giati prosexw poly.
Eyxaristw pantws gia ton xrono kai thn apanthsh ...

NGW said...
This comment has been removed by the author.
NGW said...
This comment has been removed by the author.